Zin en onzin van groepsaankopen voor elektriciteit en gas.

Recent organiseerde de Provincie Antwerpen, gemedieerd door de commerciële organisatie IChoosr, een groepsaankoop voor de aankoop van elektriciteit en gas.

De insteek vanuit de provincie is eenvoudig: hoe groter de klantenpool, hoe goedkoper de prijs wel zal zijn.

Maar is dit wel effectief zo ? Neen zo blijkt. Groepsaankopen zijn helemaal niet een middel om de meest scherpe prijszetting te bekomen voor je energie-contract voor gas en/of elektricteit.

Ik citeer uit het artikel van HLN.

Tijd speelt hier een zeer belangrijke factor. Tussen de veiling en het starten van uw contract verstrijkt namelijk enige tijd. Het is niet uitgesloten dat energieleveranciers dan ondertussen al een aantrekkelijker aanbod of extra kortingen geafficheerd hebben. De reden dat een online vergelijkingssite dan goedkoper uitkomt, is omdat daar altijd de meest recente kortingen geafficheerd worden.

En – logisch ook – ook de veilingorganisator pikt een graantje mee uit de groepsaankoop. Wie een voorstel ontvangt, doet er dus nog altijd goed aan om dat eerst nog eens naast het actuele marktaanbod te leggen. Vervolgens hebt u alle informatie om een weloverwogen beslissing te maken in uw eigen voordeel.

Eigenlijk is het nog iets complexer en eenvoudiger tegelijkertijd dan in bovenstaande analyse:

De organisatie IChoosr is immers geen vrijwilligersorganisatie, maar een zuiver commerciële organisatie, net zoals ons bedrijf trouwens. Ze moeten dus marge nemen op de bekomen elektricteit-en gasprijzen bij de leveranciers. De leverancier bespaart (deels) op de cost to acquire ( CTA ), zeg maar de marketing-en verkoopskost om een klant een contract te laten aangaan. Deze activiteit wordt immers gedragen door IChoosr.

Bovendien is de marge die energiebedrijven hebben op verkoop van elektriciteit en gas niet bepaald hoog, zelfs relatief weinig, waardoor de effectieve verschillen tussen de bestgeprijsde leveranciers op een bepaald moment, alle factoren meenemend ( WKK, GSC, vaste kost, … ) heel beperkt zijn, toch in de categorie van energieleveranciers die zonder teveel tierlantijntjes aan een scherpe prijs energie in de markt zetten.

Het allerbelangrijkse is het aspect tijd, maar niet zoals HLN dit analyseert. De factor tijd heeft een rol in de termijnmarkt, waar het échte verschil kan gemaakt worden.

Wie vastklikt op een gunstig moment kan immers, bij een wezenlijke energie-consumptie een groot verschil in aankoopprijs verkrijgen. Deze vlieger gaat echter niet op bij kleine verbruikers zoals particulieren, omdat de beheerskost hiervoor totaal niet opweegt tov wat er potentieel aan winst is door gericht aan te kopen via de termijnmarkt.

Dat is totaal anders bij verbruiken vanaf enkele tientallen MWh.

Ons Hercules software systeem is zo opgebouwd dat er voor de zakelijke eindklant in sé geen meerkost is bij instap, uitgezonderd een éénmalige administratieve inschrijfkost, en er alleen maar “te winnen is”.

Hoe we te werk gaan ?

Via een software platform dat leerde uit het verleden, leert uit het heden, op zo’n manier dat de menselijke analyse -en prognosecapaciteit aanvult/verbetert. Dit gebeurt via geavanceerde algoritmes die binnen ElementalPower werden ontwikkeld en tevens ingezet worden, op een gelijkaardige manier, voor andere commodities.

Tot vrij recent waren deze tools niet toegankelijk voor de kleine ondernemers, kmo en industrie.

We zien het als onze taak zoveel mogelijk ondernemers te laten meegenieten van de voordelen van deze exotische rekenkracht.

Uw voordeel: inkopen energie met voorkennis

Geen gedoe, alles wordt door ons georganiseerd, t.e.m. de postzegel voor de opzegbrief bij je huidige leverancier.

Schrijf je in
Share via
Copy link
Powered by Social Snap