Gascentrales en klimaatopwarming

Volgens een nieuwe studie ( zie bron ) van de CREG zal het niet nodig zijn in België nieuwe gasgestookte ( en dus zwaar te subsidiëren ) elektriciteitscentrales te bouwen, en dit ter vervanging van de huidige kerncentrales.

De basis van deze opmerkelijke stelling is dat de winters in de toekomst helemaal niet meer zo streng zullen zijn, gegeven uiteraard het algemeen gepromote idee van klimaatopwarming.

We zullen in de toekomst dus geen winters meer kennen zoals in de jaren tachtig maar winters met een laat herfst of vroeg lente karakter.

Het is fantastisch dat de CREG aan de alarmbel trekt en tracht te voorkomen dat de Belgische energieverbruiker ( consument en kmo-industrie ) opgezadeld wordt met een financiële energie-holdup op zijn/haar energiefactuur, maar om de stelling van de nodige toekomstige capaciteit voor elektriciteitsopwekking te laten afhangen van iets wat men in essentie totaal niet kan voorspellen ( chaotische systemen, voor 95 % niet gekende causaliteit ), is er geen klein beetje over.

Iets wat tegen de stelling van zachte winters in lijkt te gaan is de dalende zonne-activiteit, het hemellichaam dat daadwerkelijk – en geen klein beetje – impact heeft op ons klimaat.

In gewone mensentaal: het kan wel eens koeler worden.

Hoe dan ook, deze vreemde bocht, samen met alle andere vreemde bochten in het dossier van kernuitstap en uitbouw van een gedegen duurzaam energiebeleid, is wederom typerend voor de huidige stand van zaken in de Belgische ( en zijn lagere regionen ) energie-annex klimaatpolitiek.

Bron zonnecycli

Share via
Copy link
Powered by Social Snap