Landbouw steeds meer onder druk in Vlaanderen

Vanuit een – meer dan terechte – bezorgdheid voor de omgeving en biodiversiteit, lijkt de landbouwsector het makkelijke doelwit te worden voor de Administratieve Ecologisten. Volgende elementen zullen in de (nabije toekomst ) zwaar wegen op de rentabiliteit:

– Een nieuw stikstofkader zal de factor schaalvergroting in de landbouw nagenoeg de facto uitsluiten, echter die schaalvergroting was net nodig om het hoofd voldoende financieel boven water te krijgen in het regeltjesmoeras.

– Een strenger MAP zal een drastische impact hebben op de bedrijfsvoering van de bestaande landbouwbedrijven.

– De implementatie van de EU Green Deal zal nog meer druk leggen op de landbouwsector, met dus vereiste ( vanuit landbouwbedrijfsvoering: redundante ) investeringen.

– Energie wordt veel duurder.

Dan stelt zich de vraag: wie gaat dit feestje betalen en is de platverwende maatschappij bereid om een pak meer te betalen voor een stukje kippenfilet dat op een politiek-ecologisch correcte manier tot stand kwam, zonder zich als opportunistische eindklant te vergrijpen aan de supergoedkope kippen uit Oost-Europese of Braziliaanse mega-kippenstallen ? En wie organiseert dit ?

Demir legt boeren nog dit jaar strengere mestnormen op

Share via
Copy link
Powered by Social Snap