top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverelementalpower

Wat bracht 2023 op de gasmarkten ?Het voorbije jaar was weer een wilde rit op de gasmarkten.

We vatten de 6 belangrijkste ontwikkelingen voor onze leden even samen:  1. De gasmarkten evolueerden naar een geleidelijke herbalancering, waarbij de TTF- en JKM-prijzen met 60% en 50% daalden ten opzichte van 2022.

  2. Relatief weinig nieuw aanbod van LNG: het wereldwijde LNG-aanbod is met slechts 13 miljard kubieke toegenomen. Dit is minder dan de helft van de toevoegingen in de periode 2016-2022 en zeker niet voldoende om de sterke daling van Russisch pijplijngas aan Europa te compenseren. Dit betekent ook dat de gasconsumptie in Europa structureel gedaald is, wat gelijke tred houdt met verminderde industriële activiteit in Europa, die vooral Duitsland hard treft.

  3. De VS werd 's werelds grootste LNG-producent, vóór Australië en Qatar. de terugkeer van Freeport LNG en de opmars van Calcasieu Pass LNG stuwden de VS naar de eerste plaats

  4. Enter de Dragon: China herwon zijn positie als 's werelds grootste LNG-importeur vóór Japan. de vraag naar gas van het land steeg met naar schatting 7%, wat de hogere invoer van LNG ondersteunde, die met bijna 15% steeg - hoewel het onder het recordniveau van 2021 bleef

  5. De vraag naar gas in Europa daalde met 7% tot het laagste niveau sinds 1995, voornamelijk als gevolg van een lager gasverbruik in de elektriciteitssector en een lager gasverbruik. De industrie vertoont de eerste tekenen van herstel, zij het broos en sterk afhankelijk van de prijzen.

  6. De risico's voor de LNG-scheepvaart zijn weer in volle gang, met congestie in het Panamakanaal en geopolitieke spanningen in de Straat van Bab en Mandeb en mogelijks de Straat van Hormuz waarbij het roert in respectievelijk Jemen en Iran.

213 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page