top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverelementalpower

Drastische shift in aanvoer aardgas in EU: vervanging van termijnmarkt door spotmarkt.


De blootstelling van de EU aan de mondiale spotmarkt voor aardgas stijgt in de komende jaren drastisch: van 20 % naar meer dan 50 %.

Langetermijn leveringscontracten en ontginning van aardgas in de EU dekten in het verleden ruim 80 % van de behoefte aan aardgas in de EU. Aankopen via de spotmarkt speelden toen dus slechts een kleine rol, dikwijls dan nog voor portfolio optimalisatie. Dit verandert nu dus drastisch.


In 2022 veranderde alles drastisch: het afsluiten van verschillende pijplijnen uit Rusland, het vervallen van verschillende langetermijncontracten en de daling van gasontginning in de EU zorgden voor een veel grotere blootstelling van de EU aan de zeer volatiele spotmarkprijzen, die mondiaal bepaald worden.


Sinds de Rusland-Oekraïene crisis tekenden EU bedrijven voor ongeveer 20 BCM/j LNG contracten, slechts 1/7 de van de gastoevoer via pijplijnen vanuit Rusland in 2021.


Dit betekent, met het openenen van de economie in China in het achterhoofd, dat de EU op vlak van energievoorziening in zeer woelige wateren is terechtgekomen en dat de stabiele en lage energieprijzen uit het verleden nu wel voltooid verleden tijd zijn.


Aankoopbeheer voor energie wordt dan echt wel een must voor vele bedrijven.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page