top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverelementalpower

Dure batterijen voor makers van elektrische auto's

Bijgewerkt op: 11 jul. 2022


Lithium ontginning

Door manifest te weinig investeringen in mijnbouw en een complexe economische dynamiek, is de prijs van lithium, koper, nikkel, cobalt, mangaan, ... de laatste jaren sterk gestegen.

Dit heeft uiteraard een directe invloed op de kostprijs van elektrische wagens, gezien deze metalen gebruikt worden in de batterijen van deze wagens.


In de meeste analyses is uitgegaan van een verdere daling van de kostprijs van deze batterijen, maar die thesis is ondertussen ingehaald door de kurkdroge wet van vraag en aanbod.

De vraag is veel groter dan het huidige aanbod en zal verder blijven stijgen overigens, door de aangekondigde elektrificatie schema's voor persoonlijke mobiliteit in de EU, de VS en Azië.


De prijszetting voor deze grondstoffen wordt verwacht hoog te blijven, gezien het opzetten van nieuwe mijnbouwactiviteiten voor deze commodities pas over vele jaren effectief zal leiden tot een toename in output van deze mineralen. En deze toename van output meer dan overschaduwd zal worden door de hogere vraag op dat moment.


Veel transitiescenario's zijn echter geschreven vanuit de assumptie van de dalende kost van batterijen.

Het effectieve tegendeel hiervan zal uiteraard de nodige bijsturing vereisen, als men een algehele koopkrachtvermindering tenminste wil vermijden.


Een tendens die we al meer dan een jaar geleden zagen aankomen, overigens.


Niettemin schept deze evolutie ook mooie opportuniteiten voor hen die hun posities keurig weten te kiezen.


52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page