top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverelementalpower

Europa op weg naar een dure energiewinter ?


Fatih Birol, topman van het Internationaal Energie Agentschap ( IEA ), en dus niet van de minste inzake macro inzicht in het mondiale energie-gebeuren, waarschuwt dat Europa mogelijks terug geconfronteerd zal worden met een periode van dure aardgasprijzen en dus ook elektriciteitsprijzen.

Vooral de combinatie van een koude winter en een stijgende vraag naar LNG vanuit Azië ( vooral China ) doen vermoeden dat we terug richting hogere prijsniveau's zullen evolueren

De huidige prijsdaling werd vooral veroorzaakt door een zeer lage competitie vanuit China voor LNG vanuit de VS. Maar dit is snel aan het veranderen.

Europese politieke leiders hebben te vroeg in hun handen gewreven vanuit de insteek dat ze de economische oorlog die Rusland gebruikt, al gewonnen hadden.

Niets is minder waar. We hebben gewoon kunnen genieten van een tijdelijke disbalans tussen vraag en aanbod inzake LNG. Waaruit dus ook relatief goedkope prijzen voor elektriciteit volgenden, het principe van marginale prijszetting indachtig.

Meer dan ooit is het heel belangrijk om de juiste contractcondities en prijsformules vast te leggen met een energieleverancier, gezien de prijsvolatiliteit en toenemende risico's. Ook onbalans is een element dat zeker niet mag onderschat worden in het procurement proces.

Vanuit Elementalpower staan we ondertussen flink wat ondernemers bij in dat proces.

Meer info, zie contactpagina.

215 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page