top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverelementalpower

Reality Check: Europese gasprijzen verdubbelen op 10 dagenWaar we al een tijdje voor waarschuwden lijkt zich nu te gaan bevestigen: De recente daling van de Europese gasprijs is louter een gevolg van een tijdelijke disbalans tussen ( helicopterview gewijs ) vraag en aanbod en weerspiegelt niets structureels in deze commodity markt.

Kleine veranderingen in de aanvoerketen en aan de (mondiale) vraagzijde resulteren direct in enorm volatiele bewegingen in de TTF prijszetting, met direct gevolg voor de elektriciteitsprijzen.
Uit bovenstaande grafiek blijkt dat de huidige prijszetting voor de TTF gelukkig nog fel onder het niveau zit van vorige zomer, toen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne.

Maar toch, de dalende trend lijkt gebroken en er begint terug realiteitsbesef door te sijpelen bij de traders.


Een aantal factoren maakten dat de gasmarkt terug bullish is geworden:


  • Nieuws over de definitieve sluiting van het gasveld van Groningen.

  • Onderhoudswerken in Noorwegen

Maar de grootste factor is het hernemen van de competitie met Azië voor de aanvoer van LNG.

Op dit moment is er terug een premium op de TTF tov de Aziatische prijs, maar verwacht wordt dat in deze competieve markt Azië terug zal volgen voor hogere prijzen.

LNG schepen volgen de markt naar de hoogste prijszetting, waardoor puur op basis van vraagsturing de prijs zal bepaald worden.


Vooralsnog is er geen reden om zeer dure premiums te betalen voor vaste leveringscontracten, gezien er nog teveel factoren zijn die ook een prijsdruk naar beneden kunnen veroorzaken voor zowel Azië als Europa.
130 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page