top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverelementalpower

Zin en onzin van groepsaankopen voor elektriciteit en gas.


Recent organiseerde de Provincie Antwerpen, gemedieerd door het bedrijf IChoosr, een groepsaankoop voor de aankoop van elektriciteit en gas.


De insteek vanuit de provincie is eenvoudig: hoe groter het aantal gezinnen dat hierop intekent, hoe beter de prijs wel zal zijn.



Maar is dit wel effectief zo ? Neen zo blijkt. Groepsaankopen zijn helemaal niet een middel om de meest scherpe prijszetting te bekomen voor je energiecontract voor gas en/of elektricteit.


Een citaat uit een artikel hierover van HLN :


Tijd speelt hier een zeer belangrijke factor. Tussen de veiling en het starten van uw contract verstrijkt namelijk enige tijd. Het is niet uitgesloten dat energieleveranciers dan ondertussen al een aantrekkelijker aanbod of extra kortingen geafficheerd hebben. De reden dat een online vergelijkingssite dan goedkoper uitkomt, is omdat daar altijd de meest recente kortingen geafficheerd worden.
En - logisch ook - ook de veilingorganisator pikt een graantje mee uit de groepsaankoop. Wie een voorstel ontvangt, doet er dus nog altijd goed aan om dat eerst nog eens naast het actuele marktaanbod te leggen. Vervolgens hebt u alle informatie om een weloverwogen beslissing te maken in uw eigen voordeel.


Eigenlijk is het nog complexer dan in bovenstaande analyse:


De organisator van de groepsaankoop ( IChoosr ) is immers geen vrijwilligersorganisatie, maar een zuiver commerciële organisatie. Ze moeten dus marge nemen op de bekomen elektricteit-en gasprijzen bij de leveranciers.

De energieleverancier bespaart (deels) op de cost to acquire ( CTA ), zeg maar de marketing-en verkoopskost om een klant een contract te laten aangaan. Deze activiteit wordt immers gedragen door IChoosr.


Bovendien is de marge die energiebedrijven hebben op verkoop van elektriciteit en gas niet bepaald hoog, zelfs relatief weinig, waardoor de effectieve verschillen tussen de bestgeprijsde leveranciers op een bepaald moment, alle factoren meegerekend ( WKK, GSC, vaste kost, ... ) heel beperkt zijn, toch in de categorie van energieleveranciers die zonder teveel tierlantijntjes aan een scherpe prijs energie in de markt zetten.


Het allerbelangrijkse is het aspect tijd, maar niet zoals HLN dit analyseert. De factor tijd heeft een rol in de termijnmarkt, waar een eventueel echt verschil in prijs kan gemaakt worden.


Indien de termijnmarkt te prefereren is boven spotprijzen, kan het moment van vastklikken sterk bepalend zijn in de prijszetting.



Hoe gaat elementalpower dan te werk ?


We bepalen de prioriteit van spot-of termijnmarkt voor de betreffende klant en contracteren de meest prijsperformante leverancier.


Door automatisatie is onze beheerskost zeer laag en komt onze service-kost overeen met de CTA van de leverancier.


M.a.w. het kost de klant niets en het levert hem/haar alleen maar besparing op.

Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we ook geen perfecte glazen bol hebben.

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page